Meteen naar de inhoud

. THEORIE VAN ERIKSON

Je zult je wellicht afvragen waarom een bedrijf dat gespecialiseerd is in verander management zich bezig houdt met de verschillende ontwikkelingsstadia van de mens. Het antwoord op deze vraag komt voort uit de vraag “Waarom is verandering voor de één logisch en voor de ander hel op aarde?” Tijdens de zoektocht naar het antwoord op deze vraag stuitte ik op de theorie van Erik Erikson (1902-1994).

“Elk van de 8 stadia hebben twee mogelijke uitkomsten: Succesvol of onsuccesvol”

Erik Erikson (1902-1994)

Erikson maakt in zijn theorie onderscheid tussen 8 stadia die zijn gekoppeld aan de levensfasen van een mens. Elke van deze fasen kan succesvol of onsuccesvol worden doorlopen. De gevolgen van de wijze van doorlopen hebben vervolgens impact op onze verdere levensloop. De onderkende fasen zijn:

erikson-overzicht

Kijkend naar de verschillende stadia, en de mogelijke effecten hiervan op onze ontwikkeling en afgeleide gedragingen, kom ik tot de volgende conclusie: De basis voor weerstand tegen verandering kan in bijna alle levensfasen gestalte krijgen. Er is geen onderscheid tussen de professionele en private ik en de uitkomsten van eerdere levensfasen vormen de basis en uitgangspunten voor de nieuwe fasen. Er is dus geen duidelijk aanwijsbare periode waarin weerstand ontstaat.

Wel kun je in elke fase van het leven werken aan de uitkomsten van eerdere fasen. Voor gedragingen zonder traumatische oorsprong kan coaching oplossingen bieden. Voor gedrag voortkomend uit traumatische gebeurtenissen verwijzen wij te allen tijde door naar therapeuten. Hier biedt coaching ging soulaas!

Tot slot: kijkend naar de Late volwassenheid en het hierbij mogelijke negatieve resultaat: “Spijt hebben van de gemiste kansen.” Het is nooit te laat om te leren en verandering te omarmen. Hierbij heb je altijd de keuze om te bepalen hoe je je voelt, je bent de baas over je eigen emoties. Jouw reactie op ingrijpende situaties bepaal jezelf, het is jouw keuze.

Gebruik deze keuze in je voordeel. Geniet van de positieve impact hiervan op je eigen leven en dat van anderen, rekening houdend met de verschillende levensfasen van hun leven. Je kinderen zullen je dankbaar zijn.


8 stages of development

Bronnen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *